Странна находка на швейцарски пръстен часовник в запечатана гробница на династията Мин

 

Аура на мистерия продължава да обгражда разкопките на любопитен артефакт, открит от дълбините на древна гробница в Китай. Съобщава се, че когато археолозите откриха модерно изглеждащ, инкрустиран с кал швейцарски пръстен часовник от 400-годишна запечатана гробница, тяхното учудване беше очевидно. За някои откритието може да означава само едно – че това е доказателство за пътуване във времето. Но дали беше измама? Или интригуващият артефакт беше някак не на място и време?

Предната зала на гробницата Динглинг, колекция от мавзолеи, построени от императорите от китайската династия Мин. Швейцарският часовник с пръстен е открит в неуточнена гробница на династията Мин. Само представително изображение. (Публичен домейн)

Предната зала на гробницата Динглинг, колекция от мавзолеи, построени от императорите от китайската династия Мин. Швейцарският часовник с пръстен е открит в неуточнена гробница на династията Мин. Само представително изображение. ( Публичен домейн )

Намиране на швейцарския пръстен часовник в гробница на династията Мин

През 2008 г. няколко новинарски издания съобщиха, че екип от археолози е направил озадачаващо откритие. Докладите описват археологическите разкопки на запечатана гробница, датираща от династията Мин в Шанси, Южен Китай, проведени от екип, включващ археолози и журналисти, заснемащи документален филм. Докато един от ковчезите се почистваше от пръст, преди да бъде отворен, се случи нещо странно.

„Когато се опитахме да премахнем пръстта, увита около ковчега, изведнъж парче скала падна и удари земята с метален звук“, каза Дзян Яню, бивш уредник на Музея на автономния регион Гуанси. „Взехме предмета и открихме, че е пръстен. След като премахнахме покриващата почва и я разгледахме допълнително, бяхме шокирани, когато видяхме, че това е часовник.

Говори се, че странният метален обект е малък златен пръстен с циферблат отпред, с дебелина приблизително два милиметра. Малките стрелки на часовника показваха, че времето е замръзнало в 10:06. Най-удивителното от всичко е, че на гърба на малкия швейцарски пръстен часовник се казва, че има думата „Swiss“ или „Switzerland“, написана на английски. „Произведено в Швейцария“ е терминът, използван през последните десетилетия, за да покаже, че продуктът произхожда от Швейцария, особено по отношение на часовниците.

Швейцарският часовник с пръстени, който не е на мястото си и не е навреме

Как е възможно гробница, запечатана в продължение на 400 години и датираща от династията Мин, управлявала между 1368 и 1644 г., да съдържа артефакт, който е могъл да бъде създаден само след създаването на днешната държава Швейцария. Имайте предвид, че Швейцария е основана през 1848 г.; преди това е била известна като Старата швейцарска конфедерация. Междувременно се казва, че самият артефакт, швейцарски пръстен часовник, датира само един век.

Артефактите извън мястото или OOParts са уникални и малко разбрани обекти от археологическите записи, които попадат в категорията „аномални“. За някои обекти като механизма на Антикитера, Пени от Мейн и дори линиите на Наска предизвикват конвенционалното разбиране на историята. Те дори могат да разкрият, че човечеството (или отвъдните същества) е имало различна степен на цивилизация или изтънченост от описаната и разбирана от официални лица и академични среди.

Швейцарският часовник е открит в 400-годишна запечатана гробница в Китай.

Швейцарският часовник е открит в 400-годишна запечатана гробница в Китай.

Теории за неуместния швейцарски часовник с пръстен

Има много теории за това как модерно изглеждащ швейцарски часовник с пръстен може да бъде открит от китайски археолози в 400-годишна запечатана гробница. Някои изследователи цитират възможността пътешественици във времето от бъдещето да пуснат швейцарски часовник с пръстен на древно място и случайно да изоставят анахроничното си притежание. Доказателствата за това са оскъдни, но това е интригуваща идея.

Въпреки това, също така е в сферата на възможността така наречената „запечатана“ гробница да не е била толкова сигурна, колкото предполагаха китайските служители и археолози. Не могат да бъдат изключени ранни грабители на гробници или изследователи, които тайно са получили достъп до гробниците, въпреки че няма съобщения за някой от древните китайски артефакти да е претърпял повреда или кражба, нещо, което може да се очаква, ако гробницата е била посетена по-рано. Други предполагат, че ако странният швейцарски пръстен часовник е бил изпуснат през миналия век или нещо повече, гризач може да го вземе и да се зарови в гробницата.

Липса на доказателства около Swiss Ring Watch

Все още има много неизвестни неща за историята на швейцарския часовник с пръстен, открит в Китай. Дали малкият артефакт беше действителен работещ механизъм със зъбни колела и движещи се ръце? Или беше просто калъп или притискане на циферблат в метал?

Часовниците с пръстени са модерни бижута, които не са били популярни до след 1780 г. в Европа. През 1588 г. се смята, че кралица Елизабет I е носила специален часовник с пръстен, който е функционирал като „умна аларма“ с издатина, която може да надраска пръста й. Освен това, през 1755 г. Карон, парижки часовникар създава часовник с пръстен, който се навива с ключ.

Всичко това обаче е академично, тъй като не е било известно, че часовниците за пръстени са на мода по време на династията Мин и в отчетеното състояние пръстенът изглежда не е бил защитен гроб. Наистина, казва се, че пръстенът е бил от външната страна на ковчега и сякаш е паднал с леко докосване.

И накрая, липсват основни доказателства около целия епизод. Въпреки че историята е докладвана и широко разпространена от медиите, изглежда, че има малко информация за фона на археолозите и журналистите, участващи в историята. Никога не е разкрито коя конкретно гробница е била разкопана, от кого, нито допълнителна информация за самия ковчег.

Пръстен с медальон, принадлежал на английската кралица Елизабет I. Представително изображение. (CC BY-SA 3.0)

Пръстен с медальон, принадлежал на английската кралица Елизабет I. Представително изображение. ( CC BY-SA 3.0 )

Измислица ли е инцидентът с часовника на швейцарския пръстен?

Странната мистерия на малкия метален швейцарски пръстен часовник остава неразгадана. Няма ясни доказателства, които да го докажат като категорична OOPA, нито достатъчно факти, за да го осъдим като обикновена измама. Това, което е сигурно обаче, е, че това е история, която разпалва въображението и ни подтиква да преосмислим как може да се е оказало сгушено в гробница на династията Мин преди времето.

Изображение отгоре: Швейцарският пръстен часовник, намерен от китайски археолози в гробница на династията Мин. Източник: EuroPics

От Лиз Лифлор

Source link